Polsky-honic.czAktuality

Výcvikový den Polských honičů v Lípě nad Dřevnicí 11.5.2019

16. 05. 2019

Dne 11.5.2019 se konal výcvikový den polských honičů. Tato zajímavá akce se konala v naší honitbě Mysliveckého spolku Lípa nad Dřevnicí. Bylo přihlášeno 7 polských honičů a 3 barváři, z toho dva barváři bavorští a jedna fenka barváře hannoverského. Nakonec dorazili pouze 4 polští honiči a 3 barváři. Jednalo se o honiče ve stáří od 10 měsíců do 2 let věku.

Vše odstartovala disciplína práce na uměle založené stopě černé zvěře pro honiče a stopa zvěře vysoké pro barváře. Každá ze stop pro honiče splňovala  parametry dle zkušebního řádu BZH a pro barváře dle Soutěžního řádu. Stáří stop jsme však volili podle věku a připravenosti psů. Všechny stopy vedly přes ochozy a nevyhýbaly se místům hojně navštěvovanými zvěří. Samotné stopy pro barváře byly ve stáří okolo 20. hodin, neboť se jednalo o zkušené psy i vůdce.

Další disciplínou byl pohyblivý trenažer s atrapou divočáka k nácviku štvaní, stavění a rozvoji hlášení u stavěného kusu. Pes měl za úkol dojít po krátké šlapané stopě k atrapě, která se dala do pohybu a pes ji měl za úkol stavět a hlásit.

Poslední disciplínou byla poslušnost, respektive hromadné odložení psů, kteří byli volně odloženi na viděnou od sebe. Zde se projevil přirozený temperament psů a také částečná nedocvičenost, což však není nic, co by do zkoušek nešlo vylepšit.

Celou akci jsme úspěšně zorganizovali ve spolupráci s dlouholetými kamarády z  Českomoravského klubu chovatelů barvářů (ČMKCHB), kterým tímto ještě jednou moc děkujeme.

Jelikož bylo celý týden deštivé počasí, byli jsme lehce nervózní, zda nám celý výcvikový den neproprší, ale asi nás Diana a svatý Hubert mají v oblibě, protože bylo krásně slunečno. Zadostiučiněním jsou pak pro nás kladné reakce ze strany zúčastněných a doufáme, že se za pár měsíců opět setkáme při nasazení polských honičů do reálné lovecké praxe.

Lovu zdar Tomáš Indra a organizační tým.

 

č. 1.     Martin Teplý - polský honič,CZ-pes: Gerlach z Beskidzkiego Matecznika, 16.4.2018,11 měsíců

č. 3.     Josef Baloušek - polský honič,CZ- pes: Cezar-Goroliaklenot , 23.5.2017,2 roky

č. 4.     Tomasz Wiktorczyk- hanoverský barvář ,PL fena: Koka Apel na Lowy, září 2017, 1,5 roku

 č. 6.    Tomasz Cieslar –polský honič, PL fena: Czarna Gorolia Klenot 23.5.2017,2 roky-vůdce Eva Mladá

 č. 8.     Tomáš Těhan- polský honič,CZ- fena: Harfa z Beskidzkiego Matecznika,15.7.2018,  10 měsíců

 č. 9.      Ondra Antl –bavorský barvář,CZ- pes: , Harry z Púčikovho dvora, stáří psa 4 roky

 č.10.     Igor Šrůtka – bavorský barvář, CZ-FENA, Besy z Kameňácké Myslivny

 

Více aktualit