Polsky-honic.czAktuality

Výcvikový pobyt Polských honičů - VLS -divize Hořovice 4-5.6.2022

10. 06. 2022

Dne 4-5.6.2022 se konal výcvikový pobyt polských honičů. Tato akce se poprvé  konala ve velmi atrakktivní honitbě VLS -divize Hořovice- lesní správa Mirošov.

.Divize Hořovice hospodaří převážně v jižní části Středočeského kraje v oblasti středních Brd, v bývalém vojenském újezdu Brdy (LS Obecnice, Mirošov, Strašice, Nepomuk).

Na výcvikový den bylo přihlášeno 9 psů z toho 8 mladých „začínajících“.

Vše odstartovala disciplína práce na uměle založené stopě černé zvěře pro honiče . Každá ze stop pro honiče splňovala  parametry dle zkušebního řádu BZH . Většina stop byla šlapána,večer před samotnou disciplínou. Bohužel kolem půlnoci dorazila silná bouře s přívalovým deštěm. Tím pádem byli veškeré stopy značně stíženy a mnoho zatím nezkušených psů a jejich vůdců  se stopou velmi  bojovalo.

Všechny stopy vedly přes ochozy a nevyhýbaly se místům navštěvovanými zvěří. I přes tyto překážky do cíle dorazil ,každý ze psů.

Další disciplínou bylo vodění ( na řemeni ,případně na volno ), přivolání a hromadné odložení všech psů na , kterém bylo vidět určitá míra nedocvičenosti

 ( tato disciplína opět probíhala za deště ).

Druhý den jsme se přesunuli do výcvikové obůrky, kde mněli psi projevit přirozený zájem o práci na černé zvěři, což se potvrdilo. Všichni psi byli v této disciplíně aktivní.

Celou akci jsme úspěšně zorganizovali ve spolupráci s vojenskými lesy a statky  - divize Hořovice , které nám umožnili jak práce v jejich honitbě tak patřičné zázemí ve smyslu ubytování na lovecké chatě. Tímto bych chtěl VLS velmi poděkovat.

 Dále děkuji za účast Norbertu Pelcovi z klubu barvářů  za technickou podporu a instruktáž  při práci na stopě.

Myslím, že výcvikový pobyt byl opět vydařený ,všichni si to náramně užili a nasbírali nové zkušenosti.

Polákům zdar Tomáš Indra a organizační tým.

 

 


 

Více aktualit